loading...

Ultima ora. Pare greu de crezut, dar revine zapada! Cand incepe să ningă

Meteorologii au emis avertizare COD GALBEN de furtuni în mai mult de jumătate de ţară de sâmbătă dimineaţă, de la ora 9.00, până duminică seara, la ora 23.00. Din duminica Floriilor, vremea se va răci, iar în Muntenia, Dobrogea şi Moldova vântul se va intensifica şi va ploua în aversă.

Începând din dimineaţa zilei de sâmbătă, 31 martie, în Banat, Crişana, Maramureş, apoi şi în cea mai mare parte a Transilvaniei, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (31 martie/1 aprilie) local şi în Oltenia vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h, temporar 65…75 km/h. La munte, în special în Carpaţii Meridionali, la peste 1500 m altitudine, rafalele vor depăşi 80…100 km/h.

În aceste regiuni, din a doua parte a zilei de sâmbătă, 31 martie, ploile vor fi în extindere şi în intensificare, astfel că, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 15…25 l/mp, iar în vest şi nord-vest local 30…40 l/mp. Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice şi vor fi condiţii de grindină, potrivit stiripesurse.ro.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă din an, însă duminică valorile termice vor scădea semnificativ, chiar şi cu 10…12 grade. În zona montană, duminică, 1 aprilie ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar spre seară, în special în Carpaţii Orientali, se va depune strat nou de zăpadă.

Pe parcursul zilei de duminică, în Muntenia, Dobrogea şi Moldova vântul se va intensifica cu viteze de 45…55 km/h, temporar 60 km/h şi vor fi intervale de timp în care va ploua, mai ales cu caracter de aversă şi se vor semnala descărcări electrice. Pe arii restrânse cantităţile de apă vor depăşi 15 l/mp.

Vremea va fi în răcire faţă de sâmbătă, iar temperaturile se vor situa în jurul celor normale pentru prima zi de aprilie.Vremea extremă nu ne dă pace. Chiar dacă vremea se va încălzi săptămâna viitoare, meteorologii trag un semnal de alarmă cu situaţia din perioada Paştelui.

Deşi weekendul viitor temperaturile vor ajunge chiar la 20 de grade, ulterior există probabilitatea ca inflitraţiile de aer rece să-şi facă, din nou, apariţia.

„Nu e exclus ca după această perioadă cu vreme în încălzire să ajungem să vorbim din nou de infiltrații de aer rece. E posibil să existe o pătrundere a unei mase de aer mai rece.

Este de văzut dacă nu cumva va fi mai frumos de Florii decât de Paște. Ne putem aștepta chiar la lapoviță și nu doar în zonele de munte, ci și în zonele joase de relief”, a spus meteorologul Gabriela Băncilă la un post tv.

Cod roșu de ninsoare și viscol în România
Județele din sud estul țării se află sub cod roșu de vreme rea din cauza viscolului puternic.

Există și o avertizare de cod portocaliu de viscol, ninsori abundente și vizibilitate scăzută, începând de vineri, 23 martie, ora 9:30 până la ora 15:00. În cea mai mare parte a Munteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei va continua să ningă abundent, iar vântul va avea intensificări cu rafale de 50…60 km/h și temporar 65…70 km/h, viscolind și local troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.

Vremea se va menține deosebit de rece până la sfârșitul săptămânii, cu precădere în jumătatea de sud-est, unde intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de frig.

sursa:zapada.anamariavasile.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*