loading...

Se dau cate 1.500 lei gratis de la stat daca ai peste 16 ani! Uite cum poti intra in posesia banilor

Guvernul a adoptat o lege potrivit careia absolventii institutiilor de invatamant care au varsta de minimum 16 ani pot primi de la stat 1.500 de lei.

Banii se dau sub forma unei prime de insertie, iar conditiile de acordare sunt urmatoarele:

– solicitantul trebuie sa fie absolvent al unei institutii de invatamant sau al unei scoli speciale;

Advertisement
– varsta minima a solicitantului trebuie sa fie de 16 ani;

– solicitantul trebuie sa se inregistreze la o agentie pentru ocuparea fortei de munca si sa se angajeze cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni;

Prima de 1.500 lei se va acorda in doua transe:

– 50% la data angajarii;

– 50% dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

sursa:stirilekanalD.ro

Aportul mare de Omega-3 este legat de un risc scazut de glaucom

 

Consumul zilnic ridicat de acizi grasi Omega-3 este asociat cu riscuri mai mici de a avea glaucom, dar potrivit medicalxpress.com, nivelurile totale prea mari de acizi grasi polinesaturati (PUFA, abrevierea de la „polyunsaturated fatty acid”) sunt asociate cu sanse mai mari de a dezvolta glaucom, arata un studiu publicat online in decembrie 2017, in „JAMA Ophthalmology”.

Dr. Ye Elaine Wang, de la Universitatea California, din Los Angeles, si colegii sai au folosit datele obtinute de la 3865 de participanti (de 40 de ani si peste aceasta varsta), din cadrul unui amplu sondaj, pentru a evalua asocierea dintre glaucom si aportul zilnic de PUFA (acizi grasi polinesaturati), inclusiv acizii grasi Omega-3, in randul populatiei din Statele Unite ale Americii. Dintre cei 83.643.392 de participanti care au fost implicati in acest sondaj inclus intr-o sectiune a studiului, 3,7% au intrunit criteriile pentru glaucom.

Cercetatorii au descoperit astfel ca nivelurile crescute ale consumului zilnic de acid eicosapentaenoic si de acid docosahexaenoic au fost asociate cu sanse semnificativ mai mici de a avea glaucom.

Citeste si Un posibil tratament pentru glaucom este in curs de dezvoltare

Cu toate acestea, au existat sanse semnificativ mai mari de a intruni criteriile de diagnostic pentru glaucom in randul participantilor care aveau un aport zilnic de PUFA din alimentatie in al doilea si al treilea grup de studiu.

„Acest studiu inainteaza ipoteza conform careia, prin cresterea proportiei consumului de acizi grasi Omega-3 din alimentatie, in timp ce se tine sub control aportul total de PUFA, ar putea fi o masura protectiva impotriva glaucomului”, scriu autorii cercetarii. „Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii longitudinale sau studii clinice randomizate pentru a evalua aceste ipoteze”, mai spun cercetatorii.

Citeste si 7 lucruri pe care trebuie sa le stii despre glaucom

Ce este glaucomul?
Dr. Roxana Cozubaş, Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC, spune ca glaucomul este o boala cronica, cu evolutie lenta, care afecteaza fibrele nervului optic, din cauza unei presiuni intraoculare marite, de cele mai multe ori. Din pacate, glaucomul reprezinta o cauza frecventa de orbire la nivel mondial. Desi etiologia nu este complet evidentiata, depistarea glaucomului se face simplu, printr-o serie de teste usor de tolerat de pacienti.

Poti afla pe doc.ro mai multe informatii despre testele prin care se depisteaza si se monitorizeaza glaucomul.

sursa:doc.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*