loading...

5 Alimente pentru un creier sãnãtos

Într-un studiu finantat de NIA(National Institute on Aging), cercetatorii au descoperit ca persoanele care au urmat dieta MIND (un hibrid al dietei mediteraneene si dieta DASH) au redus riscul de a dezvolta Alzheimer cu până la 53%.Alte studii au avut rezultate similare – un stil mediteranean de dieta ajuta la incetinirea problemelor legate de inaintarea in vârstă.

Vrei sa iti  păstrezi mintea ascuțită odata cu inaintarea in vârstă?

Aici sunt 5 alegerile pe care le puteți face o sănătate mai bună a creierului:

1.Cereale integrale

Un mod simplu de a ne mentine creierul sănătos ar fi sa inlocuim in dieta zilnica cerealele obisnuite cu cele integrale. Cerealele integrale contin nutrienti nutrienți, inclusiv proteine, fibre, vitamine B, antioxidanti si minerale, cum ar fi fier, zinc, cupru și magneziu. Dieta Mind cere cel putin 3 portii de cereale integrale pe zi.

2.Peste si Fructe de mare

Mai multe studii arata ca pestele, cum ar fi somon, halibut negru, și tonul sunt bogate în EPA și DHA omega-3 acizi grași care pot reduce riscul de dementa. Dieta  MIND recomanda cel putin o portie de peste pe  săptămână.

3.Fructe si legume din belsug

Este posibil să fi auzit că o dietă bogată în fructe și legume este benefica pentru  sanatatea inimii, reduce riscul de anumite tipuri de cancer – dar aceasta  ofera un impuls si creierului, de asemenea! Asta deoarece acestea contin substante nutritive, cum ar fi acid folic, carotinoide si antioxidanti. Un studiu a constatat ca la persoanele in varsta care au mancat aproape 3 portii de legume zi de zi a scăzut rata de declin cognitiv cu aproximativ 40%, comparativ cu cei care au consumat mai puțin de 1 portie.

Dieta  MIND recomanda cel putin 1 portie pe zi de legume  verzi ,legume cu frunze si 1 portie de un alt tip de legume, precum și fructe de cel puțin două ori pe săptămână.

4.Luați în considerare Colina

Nu esti familiarizat cu colina? Ar trebui să fii! Colina este un nutrient esential care este critica pentru construirea de blocuri ale sistemului nervos, inclusiv neurotransmitatori responsabili de memorie. Primele cercetari sugereaza ca persoanele care si-au imbunatatit aportul de colina  si-au îmbunătățit memoria. Organismul poate sintetiza doar cantităţi mici de colină şi de aceea este nevoie ca diferenţa să o obţinem din alimentatie.

Din păcate aproape 90% din populatie nu beneficiaza de suficient colină in organism. Pentru a spori aportul alimentar recomandat de 550 de miligrame pe zi, asigurați-vă că includeti o varietate de alimente care sunt bogate in colina: anumite tipuri de pește (somon, cod, creveți), ouă întregi (colină se află în gălbenuș), carne și păsări de curte. De asemenea, se gaseste in cantitati mai mici, in multe fructe si legume, lapte (și alte produse lactate), ciocolata si nuci.

5.Grăsimi Sănătoase

Ce e bun pentru inima este de asemenea benefic si pentru minte! O dieta-stimulatoare pentru creier cum este  dieta MIND, limiteaza alimentele bogate in grasimi saturate, cum ar fi carne, brânză, unt și recomandă alimente bogate în grăsimi nesaturate, cum ar fi pestele gras, nuci și uleiuri pe bază de plante, inclusiv de măsline și ulei de rapita.

Uleiul de canola are cele mai  putine grasimi saturate dintre toate uleiurile culinare – jumătate din cea a uleiului de măsline – și un continut ridicat în grăsimi polinesaturate și mononesaturate.

Opteze pentru uleiul de rapita, atunci când aveți nevoie de un gust neutru  pentru sotare, sosuri sau coacere. Foloseste ulei de măsline extra virgin daca doresti o aromă îndrăzneață.

 

 

 

sursa:webmed.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*